Mam to szczęście, że w pobliżu mojego miejsca zamieszkania mieści się codzienny targ, gdzie mogę kupić świeże warzywa, owoce i nabiał od sprawdzonych osób. Uwielbiam pomidory i jak tylko pojawiają się u mojej Pani kupuję je codziennie. Warte je jeść, ponieważ są bardzo zdrowe. W sezonie są codziennie w moim menu pod różną postacią.
"Pomidory - źródło witamin i minerałów
Pomidory mają mnóstwo witaminy C. Duży owoc (ok. 180
g) pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w 60 proc. Zawiera też
sporo witaminy E (25 proc. dziennego zapotrzebowania) oraz
beta-karotenu - silnych antyoksydantów, czyli bezcennych dla naszego
zdrowia substancji neutralizujących szkodliwe wolne rodniki. W
pomidorach obecne są witaminy z grupy B (działają korzystnie na układ
nerwowy), w tym witamina PP (wpływa na metabolizm cukru i cholesterolu
we krwi), a także witamina K (ma właściwości przeciwkrzepliwe). Pomidory
to też bogactwo pierwiastków mineralnych. Jednym z najważniejszych jest
potas, który dzięki swojemu działaniu moczopędnemu obniża ciśnienie
krwi. Pomidory dostarczają również wapnia, magnezu, żelaza. Znajdziesz w
nich też takie rzadko spotykane w produktach spożywczych mikroelementy
jak mangan, miedź czy kobalt.
Cenny składnik pomidorów - antynowotworowy likopen. Likopen to naturalny barwnik, dzięki któremu pomidory mają
intensywnie czerwony kolor. Ale spore jego ilości znajdują się również w
żółtych odmianach tych warzyw. Likopen to najsilniejszy antyutleniacz z
całej grupy karotenoidów - związków, do których należy również
wspomniany wcześniej beta-karoten. Niestety, nasz organizm nie wytwarza
sam likopenu, trzeba go więc dostarczać z zewnątrz. Na przykład jedząc
codziennie pomidory, które są najlepszym źródłem tej substancji. Dieta
bogata w likopen zapobiega zawałom serca i rozwojowi miażdżycy. Istnieją
doniesienia, że zmniejsza ryzyko raka szyjki macicy. Dowiedziono również, że
pomidory hamują proces zwyrodnienia plamki żółtej, które jest jedną z
przyczyn utraty wzroku po 65. roku życia. Badania wykazują jednak, że
likopen najskuteczniej przeciwdziała nowotworowi prostaty. Panowie
regularnie jedzący pomidory są o 34 proc. mniej narażeni na rozwój tej
choroby. Ale żeby likopen mógł skutecznie pełnić funkcję ochronną,
musimy dostarczać go organizmowi w odpowiednich ilościach. Codziennie
powinniśmy zjeść jednego pomidora lub talerz zupy pomidorowej. W ten sam
sposób podziałają również dwie łyżki keczupu albo szklanka soku." [źródło Poradnik zdrowie]
Podzielę się z Wami banalnie prostym przepisem na szybki zdrowy obiad. Przepis będzie troszkę nieprecyzyjny, ponieważ robię go na "oko".
1/2 kg pomidorów sparzam i obieram ze skórki jeżeli jest taka potrzeba usuwam nasiona wraz z sokiem - wszystko zależy jaki gatunek pomidorów mamy. Kroję w duże kawałki byle jak. Na zimną oliwę z oliwek wrzucam przeciśnięty większy ząbek czosnku lekko przesmażam, wrzucam pomidory. Do pomidorów dodaję odrobinę cukru, pieprzu, soli gruboziarnistej, papryki mieszam i duszę ok. 15-20 minut do wyparowania wody. Na sam koniec dodaję porwaną świeżą bazylię.
Podzielę się z Wami banalnie prostym przepisem na szybki zdrowy obiad. Przepis będzie troszkę nieprecyzyjny, ponieważ robię go na "oko".
1/2 kg pomidorów sparzam i obieram ze skórki jeżeli jest taka potrzeba usuwam nasiona wraz z sokiem - wszystko zależy jaki gatunek pomidorów mamy. Kroję w duże kawałki byle jak. Na zimną oliwę z oliwek wrzucam przeciśnięty większy ząbek czosnku lekko przesmażam, wrzucam pomidory. Do pomidorów dodaję odrobinę cukru, pieprzu, soli gruboziarnistej, papryki mieszam i duszę ok. 15-20 minut do wyparowania wody. Na sam koniec dodaję porwaną świeżą bazylię.
W międzyczasie gotuję makaron w moim przypadku 2 gniazdka z Lubelli z 5 zbóż [klik], ale równie dobrze może być inny makaron.
Makaron i odrobinę wody z makaronu dodaję do rondelka z sosem i na dużym ogniu gotuję przez około 1 minutę mieszając, aż makaron oblepi się sosem. Makaron wykładam na talerz i posypuję prażonymi pestkami tym razem słonecznika. Makaron znakomicie smakuje z pestkami dyni. Można również posypać płatkami parmezanu.
Smacznego!
Jeżeli chodzi o pestki to ja mam schizę i sprawdzam kraj pochodzenia. Chiny odpadają! Poza tym może jestem dziwna, ale czytam etykiety wszystkiego co kupuję. Jestem świadomą konsumentką i lubię wiedzieć co wrzucam do koszyka.
Danie jest proste, szybkie w wykonaniu i niesamowicie pyszne. Polecam!
Z ciekawostek moja Babcia jada pomidory z cukrem.
Z ciekawostek moja Babcia jada pomidory z cukrem.
A Wy lubicie pomidory? Co z nich robicie dobrego?
uwielbiam pomidory, w kazdej postaci- ale najbardziej u teściów w ogrodzie- prosto z krzaka umyte pod konewką:)
OdpowiedzUsuńKolorowy Pieprz takie pomidory są najlepsze :) zazdroszczę dostępności do krzaczków ;)
UsuńRenia, ale super przepis! Dokupię bazylię i zrobię :) Bardzo lubię pomidory, moja ulubiona zupa to pomidorówka, mogłabym jeść codziennie ;)
OdpowiedzUsuńFF dzięki :* zrób koniecznie, na pewno będzie Ci smakowało :)
Usuńach! Taka pomidorówka ze świeżych pomidorów to jest to :D
zjadłabym:)
OdpowiedzUsuńAtina :D
Usuńgdzieś do 15 roku życia nienawidziłam pomidorów. W tamtym okresie miałam szczególny okres szału na punkcie zdrowego odżywiania i jak dowiedziałam się o właściwościach pomidorów, to się przemogłam. A teraz uwielbiam... Najlepiej surowe z oliwą i ziołami.
OdpowiedzUsuńNaturalozakupoholiczko to tak czasami jest ;) ja tak miałam ze szpinakiem a teraz mogłabym go jeść codziennie :D też lubię surowe posypane porwaną bazylią, polane oliwą i posypane prażonymi pestkami dyni - pychota :))
Usuńpycha wygląda :D
OdpowiedzUsuńCałe lato jem pomidory. Jakię sałatki, albo tylko z zieloną pietruszką do kanapek. Witaminowa bomba.
OdpowiedzUsuńUwielbiam pomidory!
OdpowiedzUsuń