czwartek, 6 września 2012

Sałatka z makaronu "paprykowa wariacja"

Przepis na sałatkę będzie mało precyzyjny, ponieważ jak zawsze pomysł na nią powstał w mojej głowie. W kuchni rzadko kiedy kieruję się "miarką" wszystko robię na "oko". Lubię eksperymenty i zabawę w kuchni. Przyznaję, że pomysłów nie spisuję ponieważ mam problem z ustaleniem ilości składników i przeważnie kiedy robię po raz kolejny danie, które wymyśliłam albo zainspirowałam się przepisami innych osób to zawsze wychodzi mi inne w smaku.

Na sałatkę potrzebujemy:
  • makaron świderki (w zamyśle miał być pełnoziarnisty, ale nie udało mi się go kupić)
  • pierś z kurczaka zamarynowana w ulubionych ziołach i upieczona
  • czerwona cebula
  • świeża papryka czerwona i pomarańczowa
  • puszkę kukurydzy
  • seler naciowy
  • natka pietruszki
  • zioła
  • oliwa z oliwek
  • ocet jabłkowy może też być sok z cytryny, ocet balsamiczny lub ocet winny
Makaron gotuję al dente. Paprykę kroję w paseczki. Cebulę w pół plasterki. Łodygi selera w plasterki. Pierś w kostkę. Kukurydzę odsączam z zalewy. Wszystko wrzucam do salaterki i razem mieszam. Robię dressing. Do jego wykonania wykorzystałam sos sałatkowy Fit up prowansalski Kamisa [klik]. Polewam sosem, dodaję posiekaną natkę pietruszki i delikatnie mieszam. Proste, szybkie i zdrowe danie mamy gotowe! 

Smacznego :))

 



Ilość składników bierzemy tyle ile potrzebujemy zrobić sałatki natomiast sos możecie zrobić taki jak lubicie.  Polecam Wam zabawę w kuchni.

Mam nadzieję, że Was zainspirowałam.