sobota, 18 sierpnia 2012

Cukiniowe placki z pieczarkami

Koleżanka obdarowała mnie młodymi cukiniami, więc zaczęłam poszukiwania inspiracji co mogę wykonać z tego warzywa. Przeglądając portal CinCin [klik] wpadłam na bardzo fajny przepis autorki Seniorka.

Placki z kurek i cukinii

składniki 
3 niezbyt duże cukinie
sól
2 garści oczyszczonych kurek
2 ząbki czosnku
2 jajka
3 czubate łyżki mąki
pęczek posiekanego koperku
2 łyżki twarożku lub mascarpone (wzięłam twarożek)
pieprz
olej do smażenia

Cukinie obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, oprószamy solą i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie z cukinii bardzo dokładnie odciskamy sok. Osuszone kurki drobno kroimy, siekamy czosnek i łączymy wszystko z pozostałymi składnikami (masa nie powinna być zbyt mokra - jeżeli trzeba dodajemy jeszcze trochę mąki). Placki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju , na średnim ogniu, na złoto z obu stron.
Chciałam jeszcze raz zwrócić uwagę na dokładne odciśnięcie cukinii i osuszenie kurek przed posiekaniem, bo zbyt mokre placki będą się rozpadać. Trzymając się ściśle przepisu otrzymamy doskonałe danie, do którego idealnie pasuje na przykład kefir z ziołami lub inny zimny sos. Jadłam z kefirem, było pyszne.  Oryginalny przepis Seniorki

Ja wykonałam placki z małą modyfikacją do ciasta dodałam prażone pestki słonecznika a kurki, których nie miałam zastąpiłam pieczarkami. Nie dodawałam do placków koperku. Podałam je z naturalnym bio jogurtem z Lidla.

Placki wyszły delikatne i chrupiące. Pycha!



Polecam Wam ten przepis,  placki są naprawdę pyszne.

Smacznego :))