Pogoda sprzyja zapotrzebowaniu na większą ilość kalorii. Dzisiaj pokuszę Was ciastem mega łatwym w przygotowaniu. Ciasto jest przepyszne, ale i bardzo kaloryczne. Potrzebujemy jedynie 400g zwykłych herbatników, mleko zagęszczone gotowane Gostyń, masa budyniowa, kawa espresso z dodatkiem alkoholu i 250ml śmietany kremówki no i blaszka o wymiarach 36x25. Masę budyniową robię z domowego budyniu na żółtkach od kurki, która żyje na wolności i prawdziwej wanilii.
Przepis na masę budyniową
6 żółtek, 10 dkg cukru, po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej, laska wanilii lub cukier wanilinowy, kostka masła, 1 1/2 szklanki mleka.
Żółtka ucierać z cukrem, dodać mąkę i zeskrobaną wanilię wymieszać. Cienkim strumieniem wlać gorące mleko i cały czas mieszając zagotować, trzymać na ogniu, aż masa zgęstnieje. Masło utrzeć na puch i nie przerywając ucierania dodawać po łyżce zimnego budyniu, utrzeć na gładką masę. Ja do swojej masy budyniowej zawsze dodaję alkohol, wtedy masa ma jeszcze lepszy smak.
Przygotowanie ciasta
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia ułożyć pierwszą warstwę herbatników, na herbatniki wyłożyć masę z puszki, rozprowadzić równomiernie na herbatnikach. Układamy kolejną warstwę herbatników, którą nasączamy kawą z alkoholem na to nakładamy masę budyniową, układamy ostatnią warstwę herbatników i na koniec nakładamy na herbatniki ubitą śmietanę kremówkę z odrobiną cukru pudru. Ciasto przygotować na dzień przed podaniem. Smacznego :*
Ciasto wyśmienicie smakuje z filiżanką espresso :))
Zamawiaj kuriera, chcę kawałek! Albo dwa! Kalorie spalę... kiedyś ;)
OdpowiedzUsuńViolla najlepiej wpadnij na kawę :D
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńO jaa, ale pyszności! Chyba skorzystam jutro z przepisu i zrobię mężowi na urodziny :)))
OdpowiedzUsuńOdchudzam się, odchudzam się ! Ciasto wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńMmm ,ślicznie wygląda .:)
OdpowiedzUsuńu mniam...
OdpowiedzUsuńMilusanka :D i tak samo smakuje ;)
OdpowiedzUsuńIdalia :D wszystkiego najlepszego dla męża :))
Justychaaa :D takie małe co nie co Ci nie zaszkodzi ;)
The Latest Fashion :D
Zakręcony świat Wery :D
Pyszności, wyglądają bardzo smakowicie:) Fajnie Ci wyszła ta masa na górze.
OdpowiedzUsuńKatja Martita :D dziękuję :)) to na górze to ubita kremówka z wanilią i odrobiną cukru pudru :)
OdpowiedzUsuń3 bit? ;) uwielbiam go ;) Ja zawsze przed ubiciem śmietany kładę ją na jakieś 20 minut to zamrażarki, lepiej się ubija i lepiej się później trzyma ;>
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i na pewno dobrze smakuje - pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPiękne ciacho, aż chciałoby się mieć teleport do Ciebie :D
OdpowiedzUsuńReniu, mąż dziękuje :D
OdpowiedzUsuńA składniki już kupiłam i będę kręcić ciacho ;)))
nieeeee a ja dziś w domu nic słodkiego a Ty tu takie rzeczy wklejasz :P esh esh jade do Ciebie :P
OdpowiedzUsuńSypa nie wiem :) to moja wesoła twórczość ;) ciasto powstało z potrzeby szybkiego stworzenia czegoś słodkiego dla niespodziewanych gości :D
OdpowiedzUsuńRetro77 :D
FF zapraszam :D
Idalia :D miłego kręcenia ciasta :))
Naturaipiekno :D zapraszam :D
ależ mi ochoty narobiłaś na te słodkości :)wygląda i brzmi przepysznie :)
OdpowiedzUsuń:D :D MakeUpHolics ciasto jest naprawdę wyśmienite :)) i proste w wykonaniu ;)
Usuń