czwartek, 2 lutego 2012

Słodka pokusa

Pogoda sprzyja zapotrzebowaniu na większą ilość kalorii. Dzisiaj pokuszę Was ciastem mega łatwym w przygotowaniu. Ciasto jest przepyszne, ale i bardzo kaloryczne. Potrzebujemy jedynie 400g zwykłych herbatników, mleko zagęszczone gotowane Gostyń, masa budyniowa, kawa espresso z dodatkiem alkoholu i 250ml śmietany kremówki no i blaszka o wymiarach 36x25. Masę budyniową robię z domowego budyniu na żółtkach od kurki, która żyje na wolności i prawdziwej wanilii.

Przepis na masę budyniową
6 żółtek, 10 dkg cukru, po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej, laska wanilii lub cukier wanilinowy, kostka masła, 1 1/2 szklanki mleka.

Żółtka ucierać z cukrem, dodać mąkę i zeskrobaną wanilię wymieszać. Cienkim strumieniem wlać gorące mleko i cały czas mieszając zagotować, trzymać na ogniu, aż masa zgęstnieje. Masło utrzeć na puch i nie przerywając ucierania dodawać po łyżce zimnego budyniu, utrzeć na gładką masę.  Ja do swojej masy budyniowej zawsze dodaję  alkohol, wtedy masa ma  jeszcze lepszy smak.

Przygotowanie ciasta
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia ułożyć pierwszą warstwę herbatników, na herbatniki wyłożyć masę z puszki, rozprowadzić równomiernie na herbatnikach. Układamy kolejną warstwę herbatników, którą nasączamy kawą z alkoholem na to nakładamy masę budyniową, układamy ostatnią warstwę herbatników i na koniec nakładamy na herbatniki ubitą śmietanę kremówkę z odrobiną cukru pudru. Ciasto przygotować na dzień przed podaniem.  Smacznego :*

Ciasto wyśmienicie smakuje z filiżanką espresso :))


Ciasto smakuje wybornie herbatnik z karmelem przełamany smakiem kawy i alkoholu, wyśmienita masa budyniowa i śmietana z wanilią. Istne szaleństwo dla kubków smakowych.

Kalorie?! Pomyślę o nich jutro.

Trzymajcie się ciepło :))